Altbach 1963

Première Nederland
Ronald Heijne
16

R. Heijne geeft een indruk van een kleine stad in midden Duitsland aan een minder belangrijke enkelsporige lokaalspoorlijn.

Het geheel speelt omstreeks 1963, toen veel treinen nog door stoomlocomotieven werden getrokken maar de diesels nemen gaandeweg de dienst over.

Andreastal

Première Nederland
Werner Meyer
6

Werner Meyer heeft een baan met Saksische motieven in het tijdperk III/IV. Daarbij is o.a. een tunnel opgenomen die gebruikt wordt voor normaal spoor als smalspoor, daardoor is een verrassend afwisselend treinverkeer mogelijk.

Deze baan is echt een bijzondere presentatie.

Overigens heeft Werner ook een interessant YouTube kanaal onder de naam: H0-detailwerk.

 

Antwerpen-Dam

Première Nederland
MSC Het Spoor
2

Een impressie naar een bestaand Belgisch depot in Antwerpen. Antwerpen Dam was de bron voor dieselpower en in het verleden de thuisplaats van vele stomers.

Alle rollend materiaal bediende de Antwerpse haven.
Bruno Marschang maakte de gebouwen en de mooie portaalkraan helemaal vanaf nul.

Bahnhof Streckenwalde

Première Nederland
Steffen Spittler
13

Steffen Spittler verraste ons vorige editie met een prachtige baan en direct na afloop meldde hij zich opnieuw met een naar originele plannen nagebouwd station Streckenwalde aan de bekende smalspoorlijn Preβnitztalbahn.

Tijdperk IIIb (1969). Deze baan is weer “vom feinsten” zoals de Duitsers dat zo treffend zeggen.

Beneluxspoor

Beneluxspoor B.V.
18

Wederom is Beneluxspoor aanwezig met een uitgebreide stand, een prachtige grote baan en demonstraties zoals we van hen gewend zijn.

De groep put zich ook uit door het verzorgen van demonstraties tijdens de tentoonstelling.  Door de aard van de presentatie is het hier onmogelijk nu reeds een inzage te geven in de baan. Maar ook dit keer zult u zeker niet teleurgesteld zijn over de presentatie.

Big Thunder Mountain ModelRailRoad

Diger Rossel
28

Diger Rossel neemt onze bezoekers voor even mee naar Disneyland Parijs. Hij baseerde zijn model op de achtbaan Big Thunder Mountain in dit attractiepark.

Alle belangrijkste elementen uit die attractie zijn opgenomen in de modelbaan om een zo realistisch mogelijk effect te krijgen van het origineel. De kriebels de buik kunnen we u als enige niet meegeven…

Carola Metal

Rik Martens
5

Niet alleen Amerika kent grootschalige metaalverwerkende industrieën: dat laat Rik Martens ons zien in zijn modelspoorbaan Carola Metal.

Het metaalverwerkende bedrijf is gevestigd in een van de buitenwijken van Charleroi. Rik probeert de sfeer vast te leggen van deze stad eind jaren ’70 van de vorige eeuw.

Typerende en herkenbare elementen die als ‘typisch Belgisch’ kunnen worden omschreven en die gaandeweg zijn verdwenen, zijn op deze baan vastgelegd. Hel van deze baan is zelfbouw.
De invloed van Jacques le Plat is bij deze baan wel goed zichtbaar!

Cinema City

Première Nederland
Markus Schaivo
19

Marcus Schiavo toont een fictieve grote stad, waarin heel veel scenes uit films en TV producties zijn opgenomen. De baan is in schaal N, het wordt dus behoorlijk goed zoeken en opletten.

Diverse actiefiguren zoals Spiderman en typische auto’s uit diverse films zijn opgenomen. Ik weet zeker dan Marcus u ze zeker zal aanwijzen.

Zoekt u mee naar Pippi Langkous en de figuren uit Jungleboek? Meer dan 60 scenes zijn hier opgenomen dus u blijft wel even bezig.  Laat u meevoeren in de wereld en de fantasie van de film.

Copper Wort

Première Nederland
Peter Goss
10

Eindelijk is het weer mogelijk om een Britse modelspoorbaan te presenteren en niet zo maar de eerste de beste. Peter Goss presenteert zijn weergave in 00 van een Edwardian bierbrouwerij, Burton on Trent in Engeland.

Deze baan moet u gezien hebben! Om u alvast wat voorpret te geven hierbij enkele foto’s. Meer hoeven we niet te zeggen!

De Maashorst

Première Nederland
MSG Maashorst
20

De modelspoorgroep De Maashorst bouwt nog aan deze baan, maar we zijn er zeker van dat die klaar is voor onze tentoonstelling.

De grote baan is opgebouwd in een hoekopstelling en speelt, zoals de foto laat zien, in Duitsland.
Grote locomotieven trekken imposante treinen door het landschap.
Maar rondom de mijn zijn ook smalspoorlocomotieven druk met het verwerken van de productie van de kolenmijn.

Kortom: deze baan is zeker het aanzien waard, prachtig afgewerkt met frieslijst, verlichting en achtergrond.

De Machinist

Première Nederland
Paul de Groot
31

Paul de Groot laat iedereen die dat wil eens kennis maken met het beroep van machinist. Welke handelingen moeten verricht worden voor de trein kan vertrekken?

U en de kinderen kunnen het allemaal even meebeleven

Depot Muydonix

Première Nederland
Frank Bourguignon
3

Frank Bourguignon biedt een voorstelling van een groot dieseldepot in België. Ook deze baan is volledig gerenoveerd en wordt voor het eerst in Nederland gepresenteerd.

Frank is lid van de welbekende MOBOV. Een club die inmiddels zijn sporen heeft verdiend!

Ecluse 11

Première Nederland
J.C. van Munster
12

Jan van Munster, Modelspoorteam De Maaslijn, presenteert een wel heel bijzondere baan.

De inspiratie werd gevonden in de omgeving van Arzviller, waar een kanaal een hoogteverschil moest overwinnen van maar liefst 45 meter! Dat met 17 sluizen over 4 km. Een van deze sluizen is nagebouwd maar niet alleen dat! Schepen worden geschut!
Komt dat zien.

En daarbij nog een klein station voor het railvervoer in een prachtig uitgewerkt landschap. Kortom: modelbouw van de hoogste plank!

Er was eens..

Alexander den Hollander
30

Welkom in ons sprookjesachtige themapark van Alexander den Hollander.
Ontdek alle sprookjes en sprookjesfiguren die tot leven komen langs de spoorlijn. Een enorm magische ervaring die jonge ontdekkers zeker zal entertainen.

Het is als een speurtocht door een sprookjesbos! Ga op avontuur en vind alle betoverende verhalen die verstopt zitten langs de route.

FREMO

Paul Hartman
17

Een heel bijzondere manier van modelbouw en “spelen” met modelspoor. De FREMO is een Europa wijde organisatie, waarin leden banen bouwen die in principe zo gemaakt zijn dat ze in elke configuratie samen te stellen zijn. Iedereen houdt zich aan afgesproken normen voor de kopse kanten van de module (baandeel) en de elektrische aansluitingen. Zo past in principe elk baandeel op elke plaats. De deelnemers kunnen zich dan ook focussen op het eigen deel en beogen die zo natuurgetrouw mogelijk vorm te geven. Ook hier is het dus afwachten hoe het er allemaal gaat uitzien. Laat u verrassen.

FREMO verzorgt evenals vorig jaar weer een geheel eigen presentatie. Op basis van de ervaringen van vorig jaar met een iets intensievere treinenloop en meer uitleg over het  bijzondere concept van FREMO.

Grubenbahn der Harzer Baryt Industrie

Première Nederland
Heinz-Ulrich Grumpe
1

Een vaste deelnemer is zeker Heinz-Ulrich Grumpe die dit keer een baan in schaal H0e voorstelt. Deze baan voert terug naar de Baryt Industrie in Bad Lauterberg in de Harz. De smalspoorlijn wordt gebruikt om het zeer zware mineraal van de mijn naar de fabriek in het dal te vervoeren.

Heinz Ulrich heeft altijd relatief kleine maar heel mooi gedetailleerde banen en deze maakt daar zeker geen uitzondering op.

HP Sieltief

Première Nederland
Dietmar Allekotte
8

Ook Dietmar Allekotte houdt ons verder in spanning maar de “artists impression” geeft ons goede hoop dat deze vaste gast van onze tentoonstelling ons weer met een bijzondere baan zal verrassen.

Hij heeft enkele detailfoto’s gestuurd maar met deze tekening geven we een betere indruk.

Kohle, Dampf und Diesel

Première Nederland
Maasbuurtspoor
25

Maasbuurtspoor biedt een heel gevarieerde grote baan aan waarbij zowel stoom, diesel en elektrische treinen en locomotieven worden ingezet. Aandacht voor industrie, een goederenstation, een locomotievenloods, smalspoor en een grote stad.

Kortom op deze baan bent u niet zomaar uitgekeken. De clubleden beloven een zeer afwisselend aanbod van diverse treinen. Deze baan is in de afgelopen jaren geheel geactualiseerd en gedigitaliseerd en in deze vorm voor de eerste keer weer op een Nederlandse tentoonstelling.

Le Temple d’Osiris

Première Nederland
Franck Combe
15

Franck Combe verrast ons dit keer met een baan die ons terugvoert naar Egypte en de grote vondsten uit het verleden in Egypte.

Maar tevens voert hij ons naar de avonturen van Kuifje en zijn onafscheidelijke vrienden, de professor en kapitein Haddock. Wat moeten we er nog aan toevoegen?

LGB Trein

Première Nederland
Marco Hendriks
29

Marco Hendriks toont weer een heel uitgebreide modelbaan in LGB, tuinspoor. Telkens maakt Marco voor de tentoonstelling een nieuwe opbouw, zodat het elk jaar weer een nieuwe presentatie is.

En het blijft een feest om naar baan in deze grote schaal te kijken!

LLMTC Lego

Première Nederland
LLMTC
24

Vorige editie baarde deze inbreng van LLMTC groot opzien! Wat deze hobbyisten met LEGO voor elkaar krijgen is ongekend. Ook dit jaar staan ze weer bij ons met een nieuwe opzet.

Nederlands materieel staat centraal!

Luxor Sugarcane Factory

Samuel de Zutter
23

Samuel de  Zutter brengt een geheel eigen interpretatie van de “Schwebebahn”. De naam verraadt toch een geheel andere oriëntatie.  Het geheel speelt in Luxor, Egypte.

Maar voor deze prachtige en verrassende baan moet u toch echt de Nederlandse Modelspoordagen bezoeken

M-Track groep Nederland

Première Nederland
M-Track NL
26

De M-Track groep Nederland biedt een modulebaan die steeds in een andere configuratie kan worden opgesteld.

Zo komt steeds een andere presentatie naar een tentoonstelling. Het rijden met treinen van Märklin staat hier toch wel centraal, maar er wordt ook de nodige zorg besteed aan de omgeving.

Modulebaan.nl

Hendrik Jan Riesebos
21

Modulebaan.nl toont steeds kleine modules, die door een “zwarte doos” van elkaar zijn gescheiden. En zo vormt zich een rij kijkdozen met heel verschillend karakter, maar wel allemaal heel gedetailleerd uitgewerkt en uitgelicht.

De groep wil laten zien dat modelspoor niet duur hoeft te zijn en ook niet per definitie veel ruimte vraagt.

Tijdens verschillende tentoonstellingen kunnen nieuwe samenstellingen worden getoond en nieuwe bijdragen worden toegevoegd.

Müsum 1896

Première Nederland
Kai Wüsterman
11

Kai Wüsterman levert een huzarenstukje in schaal Z; 1:220. Müsum is een kleine stad aan de kust van Sleeswijk Holstein in het noorden van Duitsland. De situatie speelt omstreeks het jaar 1896.

Een grote steiger met een laadspoor reikt tot ver in de haven. In een scheepswerf wordt een houten schip gebouwd en steekt men de mast met een mastkraan. Vandaag is het toevallig ook nog markt in het stadje zodat het behoorlijk druk is. Kortom: u moet uw ogen goed de kost geven om deze baan goed te bekijken. Om een idee te geven van de schaal is er een Eurocent geplaatst in de haven.

Noah's Ark

Première Nederland
Luc de Martelaer
7

Luc de Martelaer maakt speciaal voor ons een nieuwe baan: hij omschrijft het als multimodaal vervoer van dieren en hun benodigdheden in het Midden Oosten. Zelfs de naam is nog maar net bekend, maar Luc kennende wordt het weer bijzonder.

We zijn benieuwd!

Petershaven

Première Nederland
Peter v.d. Wildenberg
4

Peter van de Wildenberg heeft dit keer het superromantische decor dat we van hem gewend zijn ingewisseld voor een meer industriële omgeving. Maar zonder geweld te doen aan  zijn kunst om bewegende elementen toe te voegen.

Het belooft weer een prachtig schouwspel te worden!

RhB Mirabernina

Première Nederland
Eddy de Wilde
27

Eddy de Wilde brengt ons naar Zwitserland met een fictieve smalspoorbaan naar het voorbeeld van de Zwitsere Berninabahn St. Moritz – Tirano.

Het stationnetje is geïnspireerd aan dat van Miralago kort bij de Zwitsers-Italiaanse grens. De invloed van Italië is al aan alles te merken.

Landschap, gebouwen en bovenleiding zijn zelfbouw; het rollend materieel is van Bemo.

Scheldekaai

Première Nederland
Hans Niemeijer
22

Hans Niemeijer  brengt de baan Scheldekaai naar De Nederlandse Modelspoordagen. Zoals de naam al aangeeft is de modelbaan gebaseerd op de Belgische haven Antwerpen.

Naast het treinverkeer zijn er diverse andere bewegingen (zoals bruggen) te zien. Het geheel is gebouwd als een diorama en netjes afgewerkt met een frieslijst, eigen verlichting en afgerookte stand.

Stichting 3Rail

Patrick van Loon
14

Ervaar diverse boeiende modules, dankzij Stichting 3Rail!

The Scrapyard

Première Nederland
Jos van de Put
9

Jos van de Put brengt de Scrapyard mee; een gedetailleerde, compacte module waarop een rangeerlocomotief de schroothandelaar van gondola’s (type goederenwagon) voorziet om het schroot af te voeren naar de hoogovens.

Grote bergen schroot, een weegbrug, een pakhuis met typerende watertank en enkele palmbomen maken de sfeer compleet.