A4 Diorama Wedstrijd

J. Onrust

Tijdens de Nederlandse Modelspoordagen in Rijswijk zijn wij met de A4 Diorama’s on Tour aanwezig om u kennis te laten maken met de A4 Diorama’s. Hier kunt u ons alle vragen stellen met betrekking tot de A4 Diorama wedstrijd en genieten van de prachtige A4 Diorama’s die reeds aan een van de 6 edities hebben meegedaan. Niet te groot niet te klein het moet op een A4tje te bouwen zijn.

Bad Willemshöhe

Première Nederland
Wim Laanstra
6

Eindstation met splitsing van twee lijnen. Een fijn gedetailleerde spoor 1 baan. De situatie speelt in begin jaren 60 in Duitsland (Epoche 3b), met prachtig tijdsgebonden rollend materieel.

Bahnhof Weingarten

Première Nederland
Theo van Wijngaarden

Een prachtige baan naar Duits voorbeeld, gesitueerd aan het einde van het stoomtijdperk. Deze baan is uitgevoerd in schaal 0 (1:43,5).

Britse Modulebaan

Beneluxspoor
102

De Britse ModuleBaan (BMB) wordt gevormd door een groep mensen uit Nederland en België met een voorliefde voor Brits en Iers modelspoor, die elkaar op het forum van Beneluxspoor.net hebben leren kennen. De modules zijn een soort kijkkast, waardoor elke module een verschillend Brits thema en tijdperk kan uitbeelden. Hierdoor kunnen we de diverse gezichten van de spoorwegen in Groot-Brittannië laten zien. Te zien op het plein van Beneluxspoor.

BSH

Stichting Wijs
157

De BSH is ontstaan uit de wens om binnen de Stichting WIJS een duidelijke organisatie te hebben die verantwoordelijk is voor de restauratie en onderhoud van haar materieel; de DE2 180, Sik 232 en de Stalen D 6072. Vele vrijwilligers werken in Haarlem aan onder andere deze 3 treinen. BSH = Behoud van Spoorwegmaterieel Haarlem. Ook zijn er in de afgelopen jaren en in de toekomst andere projecten in restauratie in de loods in Haarlem. Door ons te steunen zorgt u voor verdere restauratie voor deze treinen en andere mooie projecten. Ga voor meer informatie naar www.bsh-online.nl en onze facebookpagina, waar regelmatig updates opkomen.

Chosette

Première Nederland
Johan Van Balberghe
13
www.naardesporen.be

Een weergave van een Belgisch eindstation met goederen loods en een kleine stelplaats. Uitgevoerd in Schaal 0 (1:43,5). Aan deze baan wordt nog druk gewerkt om op tijd klaar te zijn voor de modelspoordagen.

De Graafstroom

Vincent Bode
19

Deze modelbaan beeld een fictief tramlijntje uit langs de oevers van de rivier De Alblas in de Alblasserwaard net na de oorlog. De gebouwen zijn naar het grote voorbeeld gebouwd. De tram is gebouwd in proto 87 kaapspoor. (12.28mm) Alles straalt een liefde voor sfeer en detail uit en ademt realisme. Zelfs een tjalk vaart een eindje met het trammetje op en in het riet scharrelt een zwaan haar kostje bij elkaar.

Diethaven

Première Nederland
25

Er kan nog niet veel over gezegd worden maar Dietmar staat gerant voor een mini meesterwerk. Vorige keer verraste hij ons met een Modelbaan op postzegel formaat met alle details aanwezig in spoor Z (1:220). Nu gaat hij een maatje groter.

Diorama 1:32 - Loehstrasse

Hartmut Stöver
37

Dhr. Hartmut Stöver toont een tweetal diorama’s die met uiterst gevoel voor detail een Duits Stadsthema weergeven. Het loont de moeite om uw tijd ervoor te nemen al die bijzondere details te ontdekken. De schaal, ook wel spoor I genoemd is de koningsschaal in modelbouw.

Feldbahn Wannerode

Première Nederland
Michael Giersberg
22

Een prachtig, gedetailleerde, kleine veldbaan in H0e. Het landschap toon een fabriekje met de nodige spoor aansluitingen en een kleine haven!

Grumpy Valley RR

Première Nederland
Heinz Ullrich Grumpe
31

Een mini-baan naar Amerikaans voorbeeld in N. In de jaren ’50 waren in het Oosten van Amerika nog talrijke kleine kolenmijnen actief. Meestal in rivierdalen want daar lagen de kolenaders nog dicht aan het oppervlak. Wonen en werken lag door die ligging dicht bij elkaar en er vormden zich dicht bij de mijn dorpjes waarvan de winkels en voorzieningen door de mijndirecties werden geëxploiteerd. Heinz Ullrich is een meester in kleine baantjes, meestal in spoor N. Goed kijken want je loopt er zo aan voorbij. En dat zou zonde zijn.

HCC Train Simulator

HCC trainsim

HCC trainsim laat u zien wat er mogelijk is met modelspoorhobby op de computer. Er zijn verschillende software pakketten op de markt van puur treinsimulatie waar je de machinist bent, tot het bouwen van  een digitale modelspoorbaan. Wij laten u tijdens de beurs de mogelijkheden van deze software pakketten zien, hoe bestuur ik een trein, bouw ik een route en maak ik een dienstregeling.

Historisch Railvervoer Nederland

Historisch Railvervoer Nederland

Welkom bij de Nederlandse railmusea! Vervoer vroeger was heel anders dan nu. De rijtuigen hadden 3e klasse met harde banken, automatisering was een onbekend begrip en het tempo lag lager. Historische trams en treinen tonen in een zo authentiek mogelijke omgeving, dat is het doel van onze railmusea en dat bepaalt de sfeer. Met klassieke stations, personeel in oude uniformen, de geur van stoom, rook en hete olie, van sissende locomotieven, rinkelende tram bellen en knorrende diesels. Wilt u meer weten? Bezoek stand 107 of Via www.railmusea.nl zijn ze gemakkelijk te vinden. En… vergeet niet te komen en mee te rijden! Op de Nederlandse Modelspoordagen zullen verschillende railmusea zich met een aantrekkelijke stand presenteren.

Historische Stoomtrein Katwijk - Leiden

Peter Soonius

Tijdens de Nederlandse Modelspoordagen verzorgen wij de promotie van dit aantrekkelijke smalspoor museum. Hemelsbreed liggen de Broodfabriek en Stoomtrein Katwijk Leiden vlak bij elkaar. Dit jaar brengen we een nieuw baantje in schaal 1:43 mee. In deze schaal kun je veel detailleren en dat levert een sfeervol tafereel op.

Hofplein Lijn

Haagse Modelbouw Club
5
http://haagsemodelbouwclub.nl/

De hofbogen vormden het begin van de Hofplein, de lijn werd in 1909 door de ZHESM geopend. De Haagse Modelbouwclub presenteren een 11 meter lang traject van de Hofpleinlijn. Gebouwen worden naar de werkelijkheid nagebouwd. Tijden de beurs is de baan nog in aanbouw en kunnen geïnteresseerden  zich op de hoogte stellen van de voortgang en aanpak.

Houthandel Peters N.V.

Première Nederland
Peter van de Wildenberg
3

Een nieuwe creatie van Meester Modelbouwer Peter van den Wildenberg wat garant staat voor veel animatie en leuke scenes. Op deze modelbaan in Oe (1:43,5) smalspoor ziet u hoe boomstammen naar de houtzagerij worden aangevoerd, bewerkt worden en tenslotte als planken de fabriek verlaten.

Koningswaal

MSC Maas en Waal
15

Een schets van het fictieve dorpje Koningswaal aan de tramlijn Nijmegen – Wamel. Toen ons vervoer nog niet zo hectisch was.

Lego Modellen

Enrico Lussi and friend
308

Onze layout bestaat uit meerdere delen waarin we laten zien hoe ver gevorderd de “Lego modelbouw” is geworden. Heel de layout bestaat uit zelf gemaakte en ontworpen Lego bouwwerken die op schaal gemaakt zijn. De layout zelf heeft meerdere delen waaronder: een Bahnbetriebswerk, een stuk Nederlands polderlandschap, de LWR remise die pas geleden op de tweede Maasvlakte is geopend en station Zwolle.

Lokspuiterij

Première Nederland
Chris Zuidwijk
34

Diorama. Lok wordt door klein diesel treintje de lok loods ingereden (spuiterij) Mensen zien hoe hij wordt gespoten en komt als nieuw uit de loods gereden gepaard met geluiden. Op de achtergrond een werkplaats met diverse werkende machines. Alles jaren 70 NS Verder nog een stukje Delft (de Bagijntoren).

Lost Mule Mine

Première Nederland
Gerard van Santen
20

Deze modelbaan toont een smalspoorlijntje ergens in Montana, bedoeld om erts af te voeren van de Lost Mule Mine. De Lost Mule Mine is ontstaan doordat iemand op zoek naar zijn verloren muildier, op een rijke ertsader stuitte. Aanvankelijk werd het erts afgevoerd met karren getrokken muildieren, maar al snel bleek een spoorlijntje meer rendabel. Vanaf de mijn wordt het erts naar een bunker vervoerd. Daar wordt het erts in gestort, waarna het via een “chute” naar het dal gaat. Daar wordt het erts verder verwerkt. De baan bestaat uit twee delen, rechts de mijn en links de bunker. Allebei met de nodige sporen om wat rangeerwerk nodig te maken.

Lütgeoog

Première Nederland
Helmut Heinert
9

Ëen smalspoor Lijn in Oost-Freiesland (D) in een wat ongebruikelijke schaal: 16,5 mm 1:32. Het is een spoorlijntje op het fictieve eilandje Lütgeoog waar alles nét iet anders en langzamer gaat dan elders. Een kleine baan de eens aandachtig onder de loupe genomen dient te worden.

Marienfeld

Märklin Modulebaan

M-track groep Nederland
1

Een grote modulair opgezette baan van leden afkomstig uit heel Nederland Verschillende thema’s worden hier weergegeven en er wordt met prachtig Märklin materieel gereden.

Modeltrambaan Station Hollands Spoor

Haagse Module Groep
21

De baan is recentelijk uitgebreid met een 5-sporige pendel treinbaan achter het station Hollands Spoor. Als extra tonen zijn een diorama van de Frans Hals remise welke 12 sporen telt die vol gezet zal worden met Haags trammaterieel. En er is een busstation waar diverse bussen staan die in het verleden in Den Haag hebben gereden. Ook staan er op de modulebaan en op het diorama diverse in 3D geprinte Haagse gebouwen. Tijdens beursdagen ontvangen we regelmatig gasten die hun zelf meegebrachte trams kunnen laten rijden zodat er ook trams uit andere steden te bezichtigen zijn op het Haagse tramnet.

NZH Hobbyclub

NZH Hobbyclub
33

Een enthousiaste modelclub uit Haarlem presenteert hun LGB baan en en “Vintage” Märklin baan.

Oud IJzer Baan

36

We gaan terug in het verleden toen de modeltreinen nog hoofdzakelijk als Speelgoed werden gezien en van ijzer waren. Er wordt gereden met (voornamelijk vooroorlogse) modellen van het bekende merk Märklin, maar ook met modellen van al lang vervlogen merken, zoals Bing, Doll, Distler, Karl Bub en Kraus Fandor. Veel hedendaagse modelspoorliefhebbers zullen zelfs nooit van deze, ooit zeer succesvolle, merken hebben gehoord! Elk merk heeft zijn specifieke geschiedenis, dat bijna net zo bijzonder en oud is als de geschiedenis van de spoorwegen zelf.
Uiteraard zal er uitleg over de geschiedenis van deze merken, en modellen worden gegeven.

Perron 9

Gerard Visker

Onder de naam “Perron 9” presenteert een groep enthousiaste grootspoorders hun Nederlandse baan, vol met zelf ontwikkelde gebouwen en modellen naar Nederlands en DuitS voorbeeld. We hebben een Nederlandse baan. Een brug die ons de mogelijkheid biedt in de baan te komen. Molen “De  Wiel” met draaiende wieken. Een werkende draaischijf. Een boerderij. Een perron vol  figuurtjes die staan te wachten bij station Valkenburg (L)  en een in aanbouw zijnde lok loods van Beekbergen. Het materiaal waarmee we rijden is Nederlandse, Duits, Zwitsers. Stoomtreinen, diesel locs en elektrische locs komen voorbij. Onze nieuwe aanwinst: vier personenwagons omgebouwd naar NS rijtuigen en de gele Hondenkop.

Pierre De La Haye Et Fils

Première Nederland
Peter Sonius

Een in 0e uitgevoerde zgn. Mini layout van te bewonderen op de stand van Stoomtrein Katwijk – Leiden. In deze schaal valt weer heel wat detail te zien.

Polish Pole in Teodorowo

Première Nederland
Janusz Labuda
10

Deze modelbaan uit Polen toont de spooraansluiting en het opstelterrein dat behoorde bij de Poolse telegraafmastenfabriek te Teodorowo. Op het opstelterrein bevindt zich ook de locloods van de vuurloze locomotief van het type TKbb. Het is een weergave zoals die was ten tijde van de overgang van het IIIe naar het IVe modelbouwtijdperk. De klassieke stoomlocomotief Oki1 levert goederenwagons af aan het emplacement en aansluitend komt de vuurloze locomotief ze ophalen om gelost te worden. Na het afronden van zijn taken gaat de vuurloze locomotief naar de fabriekshal om zijn ketel bij te laten vullen met verse stoom. Vervolgens levert een locomotief, ook van het type Oki1, goederenwagons af en vertrekt aansluitend met wagons die geladen zijn met telegraafmasten.

Rimkov Locomotieven

Rik Martens
17

De Rimkov  locomotief test faciliteit is een uiterst gedetailleerde weergaven van een bestaande soortgelijke testbank in Rugby, UK. Uitgevoerd in spoor I (1:32) heeft alle dynamiek van de werkelijkheid; Geluid, stoom en lichteffecten. Op een goede strekkende meter is een kunstwerkje tot stand gebracht.

Rob Giskes

Sainte Ellisaire

Jaco Vroom
8

Het thema van dit juweeltje is de Elzas in de vijftiger jaren van de Vorige eeuw. Ziet u zichzelf al op een terrasje nippen aan een heerlijk streekwijntje?
Deze modelbaan brengt u in de sfeer. De Billard railbus staat klaar en elk moment kan het boemeltje binnenkomen. Het geheel ademt de sfeer van de jaren 50, tot de kleding van de “Preiserlein” aan toe.

Spodsbjerg Havn

Première Internationaal
Maurice Kleverwal
4

In de Deense haven van Spodsbjerg is net een spoorveer aangemeerd en rijden de treinen van en op boot en passeren de kleine locloods en pakhuizen.  Een goed voorbeeld hoe op een klein oppervlak een volwaardige rangeerbeweging tot stand gebracht kan worden

Spoor 1-0 Zuid

Première Nederland
Peter Hellemonds
7

Een spoor 0 (1:43,5) modulebaan met veel rij lengte. Materieel in deze schaal is altijd spectaculair om in bedrijf te zien. Met veel met geluid en gehuld in stoomwolken denderen de treinen voorbij. Met een doorgangsstation aan de ene zijde en een rangeerstation aan de andere kant levert dit een druk, afwisselend bedrijf op.

Stap In & Maak Kennis

NVBS
105

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. De NVBS is een actieve vrijwilligersorganisatie. Wij maken graag kennis met u! Op stand 105. staan vrijwilligers klaar om antwoord te geven op al uw vragen.

Station Loenen

Première Nederland
Fremo
14

*Sinds 1998 bestaat er binnen de Freundeskreis Europaeischer Modellbahner (FREMO) een groep die modules en rollend materieel naar de FREMO:87 norm bouwt. Die norm gaat, evenals haar voorbeeld H0Pur uit van de voorbeeldmaten, gedeeld door 87, voor zover dat technisch haalbaar is. De FREMO groep toont hier, met als voorbeeld station Loenen, wat er mogelijk is binnen het FREMO verband. Geeft voorlichting en brengt deze modelspoorbaan tot leven. Als u vragen het over FREMO spreek dan zeker de deelnemers aan, ze staan of zitten ervoor!

Stolberger Spitzkehre

Première Internationaal
MSC Spijkspoor
30

Een vrije interpretatie van ,het inmiddels niet meer bestaande) goederenbaanvak tussen Stolberg Hauptbahnhof en Münsterbusch Bf. Door het hoogteverschil was het gebruik van een “spitzkehre” (rangeerdriehoek) noodzakelijk. Diverse (nog bestaande) gebouwen lang de baan zijn opgemeten digitaal nagetekend en gelaserd en in detail nagebouwd. De baan is uitgevoerd in spoor O (1:45).

Stonehouse Creek

Hans Helge
27

Verenigde Staten in de jaren ’60. Stoomtijdperk loopt op zijn einde en de Diesels maken steeds vaker de dienst uit in het goederen verkeer. Op deze baan wordt gerangeerd dat het een lust is. Drukte en bedrijvigheid kenmerken deze mooie weergave van modelbouw naar Amerikaans voorbeeld.

Traumland Bahn

Première Nederland
Michael Rehorik
29

Er valt veel te bekijken aan dit wondertje van fantasie en een karikatuur op de “modelbaan” Hobby. Met een flinke knipoog naar en geïnspireerd op de wonderlijke contrapties van Rowland Emett Heeft Michael een modelbaan gecreëerd die jong en oud veel kijkplezier biedt.

Trix Express 1935 - 1952

Première Nederland
Stefen v.d. Pol
16

Uit een tijd dat de treintjes leerden rijden stammen de modellen op de baan van Stefan. Samen met kenmerkende attributen uit die tijd toont hij een modelbaan die voor de ouderen onder ons herinneringen oproept en voor de kleintjes een kleurrijk spektakel vormt.

Twenot

Bouwgroep Zuid-Holland-Zuid

Onze modelbouwgroep richt zich vooral op de statische modelbouw, met name de plastic bouwdozen, scratchbuild, karton / papier en houtbouw. Aangezien wij steeds vaker vragen krijgen met betrekking tot het schilderen en verweren van onze modellen zien wij veel mogelijkheden en toepassingen op andere vlakken binnen de modelbouwhobby. De meest gestelde vraag is ; hoe verweer ik mijn model?

Tijdens deze beurs is er de mogelijkheid om met één van onze leden een demonstratie bij te wonen met uitleg over verwering. In deze demo zal men ingaan op de materialen en de toepassingen hiervan op een model. Wil je het zelf ervaren ?  Neem een proefmodel mee (b.v. een personen of vracht wagon) en ga één op één met ons aan de slag.

Van Bovenkerk naar Aalsmeer

Dennis ten Hove
2

Een stukje geschiedenis uit de Haarlemmermeer polder. Nauwkeurig nagebouwd Nederlands landschap in de schaal H0. Op basis van archief foto’s en tekeningen wordt een deel van de Haarlemmermeer lijn tot leven gewekt.

Voor de Dok

Samuel de Zutter
23

Geïnspireerd op de Haven van Antwerpen in de jaren ’50 – ’60 zou de dok er zo uit hebben kunnen zien. Talloze details tonen een levendig bedrijf waar veel op te ontdekken valt.

Warhammer

Hobby Headquarters Rijswijk

Hobby Headquarters Rijswijk is een vereniging voor Miniatuur Wargames, Miniatuur Roleplaying games en Statische Modelbouw.  Deze hobby’s lijken op het eerste gezicht niet heel aanverwant maar hebben toch veel raakvlakken qua spelen, bouwen, schilderen of gebruikte materialen. Op onze vereniging houden wij bouw & Schilder avonden, workshops en (miniatuur) game avonden en middagen.

Yurze Ore Mine

Lucien Eijsdems
28

Deze kleine baan maakt gebruik van een verborgen segmentschijf  om beladen en lege wagens aan beide uiteinden van een ertslijntje uit te wisselen. Een kleine loc trekt een aantal beladen wagens uit de bunker van de ijzermijn van een spoor op de segmentschijf en trekt de trein door de 180 graden boog met trestle naar de smelterij. Hier loopt de loc om en duwt de wagens in de smelterij (en op het spoor voor volle wagens van de segmentschijf die hiervoor dus omgezwaaid is). Vervolgens koppelt de lok aan een rijtje lege wagens op het andere spoor en trekt deze trein naar de ertsmijn, waar hij deze wagens op het lege spoor van de intussen weer gezwaaide segmentschijf zet. Daarna trekt hij de volle wagens er weer vanaf en begint het geheel opnieuw.