Maak kennis met Leo Bettonviel en Hans Louvet: de specialisten van de Nederlandse Modelspoordagen in Rijswijk.

Hans en Leo zijn de modelbouwers die de Nederlandse Modelspoor dagen Inhoud geven en naast het Professionele team van de Broodfabriek deze beurs tot een succes maken.

Hun doelsstelling: Kennismaken, Ervaren, leren!

  • Dat komst allemaal terug in de Modelspoordagen. Banen die tot de verbeelding spreken; van kleine juweeltjes tot module banen in alle maten en merken van tiny spoor Z tot koningsspoor I en LGB. De deelnemers worden niet moe in het beantwoorden van vragen. Ze zijn stuk voor stuk trots op hun “maaksels” dus vraag gerust “hoe ze het gedaan hebben”.
  • Bij de “workshops” kun je zelf de handen uit de mouwen steken. Onder begeleiding van ervaren modelbouwers zelf aan de slag, wat leuker kan het zijn.
  • Door middel van “lezingen” tillen experts de sluier op over aansprekende onderwerpen die de modelbouw raken.

Jullie zijn erg innovatief en ambitieus; kunnen jullie een voorbeeld geven?

Over Hans en Leo
Hans en Leo hebben het stokje over genomen van Gerbrand Haans in 2017 en hebben de beurs voor het eerst georganiseerd in 2018. Zij hebben de Nederlandse Modelspoordagen verder uitgebouwd en vergroot en willen de bezoekers nog meer kijkplezier bieden.

Inmiddels Zijn de modelspoordagen uitgeroeid met 2 extra zalen en is het pallet aan modelbanen meegegroeid. Tegen de veertig modelbanen waaronder vele primeurs uit binnen en buitenland maken de Modelspoordagen tot een internationaal evenement.

We zijn beide zeker “enigszins” eigenwijs. We nemen geen genoegen met het meest voor de hand liggende antwoord. We leggen beide wel de nadruk op goede onderlinge contacten met commerciële aanbieders en met de hobbyisten. Onze hobby is zo veelzijdig: dat moeten we ook laten zien in een tentoonstelling.

Alle banen waaraan wij, zowel individueel als in een collectief hebben gewerkt, trokken de aandacht door afwerking, detaillering etc. Veel aandacht ook van de modelspoor-pers: van Noorwegen tot Spanje. Maar het is vooral leuk en dat maakt dat je zoekt naar nieuwe elementen, thema’s en technische trucjes: het onverwachte bieden.

Trends en technieken

De modelspoor hobby verandert snel én traag. Technologie biedt de mogelijkheid dingen te doen die vroegen werden gezien als vliegende auto’s in Sciencefiction; Treinen besturen met je telefoon of tablet, Automatiseren van dienstregeling met PC zonder relais, Treinherkenning waar dan ook op de baan, Virtuele treinbesturing in ontworpen banen voorafgaande aan de bouw, Cockpit ervaring op de eigen baan met cameratreinen, nieuwe technieken en producten in Scenery bouw en ga zo maar door. Het maakt allemaal onderdeel uit van onze missie iedereen kennis te laten maken met deze ontwikkelingen.

We zien dat nog veel traditie heerst in modelbouwers land. Eenmaal eigen gemaakte technieken worden niet vaak verlaten. Dat komt mede doordat men geen gelegenheid heeft met deze technieken te oefenen. Deze beurs biedt de mogelijkheid ervaringen op alle terrein de delen met de exposanten. Schroom dus niet ze aan te spreken.
Bv. De deelnemende Hobby Computer Club (HCC stand 109 en 110) kan alles vertellen over die nieuwe ontwikkelingen.

Wij hopen dat we in 2020 weer een inspirerend pallet aan kunnen bieden zowel voor de “oude rotten” in de modelbouw als voor de geïnteresseerde bezoeker en dat velen gegrepen wordt door deze fascinerende hobby.

Dan is onze missie geslaagd!