Maak kennis met Leo Bettonviel en Hans Louvet: het zeer gewaardeerde selectie-team van de Nederlandse Modelspoordagen in Rijswijk.

“Hans en Leo zijn modelbouwers met een liefde voor het landschap waar treinen doorheen razen. Onze ambitie: Het landschap was er eerst! Wen er maar aan! Leo vind het belangrijk dat de trein een doel dient. Daar hoort altijd een verhaal bij. Eerst het verhaal dan pas de modelbaan! Hans is daarnaast de evangelist van de twee. Het uitdragen van de hobby neemt bij hem een heel belangrijke plaats in. Hij doet dat o.a. door het geven van “workshops” die ook onderdeel vormen van de Nederlandse Modelspoor dagen”.

Achtergrond

 1. Hoe is jullie vriendschap ontstaan?

Vanaf de middelbare school; we waren al druk met het schoolkrantje “De Boemerang” . Daarna verloren we elkaar uit het oog tot een FREMO bijeenkomst. Toen pakten we samen de draad weer op; eerst binnen een klein gezelschap onder de naam “Modelteam De Meijerij”, daarin bouwden we 2 banen.

 1. Aan welke projecten hebben jullie voorheen samengewerkt?

Het eerste samenwerkingsproject was een bijzondere modelbaan: de stoomtram “De Meijerij” die nagenoeg iedereen kent als de carrousel. 6 gekoppelde trapeziumvormige banen onder een overkapping. Elk met een eigen thema van de tramweg. Het tweede project was “The Sodumb & Gomaoora RR”, die vanwege de dikke en hoge Sequias bekend werd. Ik (Hans) was ook nog lid van het Modelspoorteam, dat enkele spraakmakende banen heeft gemaakt.

 1. Hoe versterken jullie elkaar tijdens het samenwerken?

Ik (Hans) ben van de ‘grote stappen snel thuis’ en Leo is veel kritischer op het detail. Verlichting, afwerking en technisch perfect: dat is Leo. Voor mij sluipt Anton Pieck wel eens binnen: het hoeft niet allemaal perfect, het gaat om de sfeer. Daarover bakkeleien we wat af… Het versterkt elkaar alleen maar. Kritisch blijven op jezelf en elkaar. Moet je wel tegen kunnen!

 1. Jullie zijn erg innovatief en ambitieus; kunnen jullie een voorbeeld geven?

Alle banen waaraan wij, zowel individueel als in een collectief hebben gewerkt, trokken de aandacht door afwerking, detaillering etc. Veel aandacht ook van de modelspoor-pers: van Noorwegen tot Spanje. Maar het is vooral leuk en dat maakt dat je zoekt naar nieuwe elementen, thema’s en technische trucjes:  het onverwachte bieden.

 1. Wat is jullie mooiste herinneringen met oog op modelbouw?

Ten eerste: het is een fascinerende hobby, die je soms ook in archieven doet belanden. Dat is bijzonder. ’s-Avonds: de regen kletst tegen de ruiten en ik zit lekker een modelhuisje in Frankrijk te bouwen. Helemaal weg van de sores van alle dag. Heerlijk. Maar ook bijzonder zijn  alle persoonlijke contacten in binnen- en buitenland. Fachsimpeln met onze vrienden uit Duitsland, Engeland, Frankrijk, België. De hobby laat grenzen vervagen: samen hebben we het over de geschiedenis, de spoorwegen, onze banen en nog veel meer zaken, die ik graag aan jullie fantasie overlaat.

 1. Even wat anders: Welk vakjargon of vooroordeel staat jullie tegen?

Ik (Hans) krijg spontaan uitslag van modelbouwers die met een gewichtig gezicht gaan vertellen hoe moeilijk alles niet is. Of hoe duur de hobby wel niet is (met een air van “ik kan me dat veroorloven”). De hobby is niet per definitie moeilijk of duur!

“Ik was een rasechte modelspoorder: een plaat 2.44 x 1.22; twee parallelle ovalen en dan wat aftakkend sporen voor een station en locloods. Plastic huisjes rechtstreeks uit de doos en bomen van 7 cm waren al te hoog… Na de studiejaren en militaire dienst staat alles is dozen en dan komt het moment dan ik weer aan de slag wil. Belangrijk moment: ik ging de Eisenbahn Journal lezen en trof daar voorbeelden aan waarvan ik alleen kon dromen.

Maar toch – bedankt Herr Jerusalem – begon ik me te heroriënteren en bouwde zelf een eerste station: van architectenkarton, styreen strips etc.  Nou: er was geen weg meer terug en alle oude materieel werd snel verkocht. Nieuwe rails (zonder bedding of zelf leggen), wissel zelfbouw (met dank aan de heren van de Valkenswaardse club) en zoeken naar het grote voorbeeld! Een doorbraak met Müsch: mijn eerste modelbaan naar Engels voorbeeld”.

Nederlandse Modelspoordagen

 1. Wat is jullie visie m.b.t. de Nederlandse Modelspoordagen?

Het moet een onderscheidende modelspoor tentoonstelling worden, waarbij zowel beginnende modelspoorders inspiratie kunnen opdoen, als waarbij de gevorderden ook aan hun trekken komen. Niet alleen kijken en je verwonderen, maar ook de mogelijkheid om eens wat uit te proberen. Handjes thuis houden? Nou liever niet: je leert modelbouw door het te doen!

 1. 5 bijvoeglijke naamwoorden die bij de Nederlandse Modelspoordagen passen

Onderscheidend, inspirerend, gezellig, open, creatief.

 1. Jullie werkwijze onderscheid zich door…

We zijn beide zeker “enigszins” eigenwijs. We nemen geen genoegen met het meest voor de hand liggende antwoord. We leggen beide wel de nadruk op goede onderlinge contacten met commerciële aanbieders en met de hobbyïsten. Onze hobby is zo veelzijdig: dat moeten we ook laten zien in een tentoonstelling.

 1. Jullie zijn pas echt tevreden als…?

Er veel en goed over de tentoonstelling wordt gesproken.

“Over 10 jaar staat de Nederlandse Modelspoordagen bekend om de kwaliteit, de gezelligheid onderling en de veelzijdigheid van het aanbod…”

Trends & ontwikkelingen modelspoor

 1. Waar vraagt de markt op dit moment veel om?

Creatieve aanbieders, die geloven in hun product. Het is niet meer vanzelfsprekend dat mensen kiezen voor een elektrische trein; maar er is best veel potentieel. Alles is er wel: rollend materieel van hoge kwaliteit, prachtige producten voor de scenery en dat alles in allerlei prijsklassen. Kortom: hoe komen we weer bij de potentiële klanten die nu nog achter de computer zitten? Dat vraagt een creatieve aanpak. Op kerstmarkten en in tuincentra rijden treinen: rijendik staat men zich te vergapen. Maar waar zijn dan onze aanbieders om dit te verbreden? Vrouwen lijken best interesse te hebben in landschappen en huisjes, maar geven niets om die treinen en techniek, kinderen kunnen op school (BSO) leren met modelbouw: hoe zit een huis in elkaar (techniek), hoe bereken je de schaal? (rekenen) Hoe ziet het er in het echt uit (geschiedenis en wereldoriëntatie)?

Men staat rijendik voor de modelbaan tentoonstelling: waarom? Omdat ze het leuk vinden: en dat was precies het woord dat ik zelf ook gebruikte bij mijn inleiding.

 1. Welke mogelijkheden voor modelbouwers/clubs/verenigingen voorzien jullie met oog op de digitalisering en technische ontwikkelingen die elkaar snel opvolgen?

The sky is de limit; en dat is tevens de valkuil. Je kan prima uit de voeten met een analoge baan. Technische doorbraken volgen elkaar op. Maar het is lang niet altijd nodig. Hetzelfde met de locomotieven: voor sommige is het nodig dat elke klinknagel klopt, anderen hechten er niet aan, ze moeten goed rijden en dan valt die klinknagel niet op… Ik (Hans) ben meer van de laatste stroming. Lekker vervuilen is van groter belang en uiteindelijk ook veel creatiever.  Kortom: alles kan tegenwoordig, maar het is de vraag of de consument altijd alles wil hebben, zeker tegen de prijs die ertegenover staat. Is dat eigenwijs genoeg?

Slot

 1. Wat moet zeker nog genoemd worden, dat we nog niet besproken hebben?

Eigenlijk maar één ding: we moeten de kans bieden aan modelbouw geïnteresseerden om zelf aan de slag te gaan en te voelen dat het helemaal niet zo moeilijk is! Als je het leuk vindt, kom je altijd tot een oplossing!

 1. Wat moet bijblijven na het lezen? Hoe moet de lezer aan jullie terugdenken? 

Oh ja, dat zijn die heren die ”een flinke zwaai ten goede aan de Nederlandse Modelspoordagen hebben gegeven.”